Reuma

Omschrijving

Reuma is een verzamelnaam voor reumatische ziekten waarbij ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen op de voorgrond staan.

Deze reumatische aandoeningen kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen:

  • Artritis: Een gewricht is gezwollen, pijnlijk, beperkt in beweeglijkheid, stijf (voornamelijk in de ochtend) en warm. Artritis kan door vele oorzaken ontstaan bijvoorbeeld bij jicht en reumatoïde artritis.
  • Artrose of slijtagereuma: vroegtijdig verslijten van gewrichtskraakbeen.
  • Weke delen reuma: Dit zijn reumatische ziekten van peesaanhechtingen, ligamenten, slijmbeurzen en spieren.
  • Bindweefselziekten en systeemziekten: Naast gewrichtsontstekingen kunnen ook ontstekingen van ogen, bloedvaten, huid en interne organen optreden. Enkele voorbeelden hiervan zijn lupus, sclerodermie, Sjögren-syndroom, dermatomyositis en vasculitis.

De ziekte kan in verschillende graden van ernst voorkomen. Vroeger werden er meer ernstige afwijkingen aan de hand en pols gezien. Dit is nu minder omdat de ziekten beter onder controle te krijgen zijn met medicatie.

Klachten

Dit kan gaan van zwelling van de gewrichten met pijn en warmte tot onderhuids knobbels, peesrupturen en misvorming van pols en vingers.
Veel onderhuidse gezwellen (nodules) door geassocieerd reumatisch lijden kunnen heel opvallend en soms ook pijnlijk zijn.

 

Oorzaak

De oorzaak is vaak niet geweten. In sommige gevallen kan er een genetische oorzaak zijn of ligt een auto-immuniteit aan de basis.

Onderzoeken

Bloedtest met reumafactoren. Onderliggende gewrichtsafwijkingen kunnen vastgesteld worden met radiografieën. Echografie kan peesontstekingen en vocht in het gewricht opsporen.

Behandeling

In eerste instantie wordt de behandeling van de onderliggende ziekte bepaald door de reumatoloog. Meestal is een onderhoudsmedicatie nodig om de ziekte onder controle te houden. Ontstekingsremmende medicatie en pijnstilling is vaak een deel van de behandeling.

Het onderliggend lijden zelf kan door de ingreep niet worden weggenomen, doch een heelkundige behandeling kan een deel van de behandeling zijn. Heelkunde kan een forse verbetering van het algemeen aspect en de functie van de hand of vinger(s) met zich meebrengen.

Heelkundige behandelingen kunnen gaan van verwijderen van  onderhuidse knobbels, verwijderen van ontstekingsweefsel (synovitis) rond pezen, vrijmaken van zenuwen en springvingers tot de behandeling van gewrichtsartrose en peestransfers bij spontane peesrupturen

Nabehandeling

Dit is afhankelijk van het type ingreep en zal door de behandelende arts bepaald worden.