Elleboogartrose

Omschrijving

Elleboogartrose is slijtage van het gewrichtskraakbeen van de elleboog. Het gewrichtskraakbeen heeft een glijdende en schokdempende functie.

Door verlies van kraakbeen onstaat er abnormale wrijving en belasting van het onderliggende bot. Er onstaat een ontsteking  wat zich uit als een vochtuitstorting in het gewricht.

Vaak ontstaan er osteofyten (botaangroei of papegaaibekken) of kunnen er stukjes afbreken en losliggen in het gewricht (gewrichtsmuizen).

Klachten

Artrose presenteert zich vaak met pijn, zwelling en verstijving van het gewricht. De pijn is vaak belastingsgebonden maar kan ook nachtelijke pijn geven in verder gevorderde stadia.

Oorzaak

Slijtage kan optreden door verschillende oorzaken, o.a.:

  • leeftijd en erfelijke factoren;
  • na een trauma, bv elleboogfractuur;
  • na een infectie van het ellebooggewricht;
  • in het kader van reumatische aandoening;
  • zwaar belastend werk.

Onderzoeken

Een klassieke radiografie toont een vernauwing van de gewrichtsspleet.
Een arthro-CT kan de locale kraakbeenslijtage aantonen en eventueel losliggende gewrichtsmuizen.

Behandeling

Het kraakbeen dat beschadigd is, kan niet meer hersteld worden. Het doel van de behandeling is gericht op pijnbestrijding en het tegen houden van ontstekingen. In eerste instantie wordt er gestart met pijnstillers en ontstekingsremmende medicatie. Eventueel kan men bioglucosamines innemen om het resterende kraakbeen te verstevigen. Een infiltratie met cortisone in het gewricht werkt vaak krachtiger tegen ontsteking. Indien dit alles onvoldoende is kan een ingreep voorgesteld worden.

In een vroeg stadium van artrose en bij jonge patiënten kunnen losse stukken kraakbeen en osteofyten rond de elleboog verwijderd worden en kan men het gewricht opkuisen. Hierdoor zal de pijn afnemen en de beweging verbeteren. De verbetering is tijdelijk, maar kan toch enkele jaren aanhouden. Wanneer het kraakbeen te ernstig beschadigd is, kan men het gewricht of een deel van het gewricht vervangen door een volledige elleboog prothese of wanneer enkel het gewricht tussen spaakbeen en bovenarm slijtage vertoont, door een radiuskopprothese. Afhankelijk van de leeftijd, beroep, aandoening en uitgebreidheid van de letsels zal uw arts samen met u de meest geschikte behandeling kiezen.

Nabehandeling

Afhankelijk van de behandeling zal een korte immobilisatie van de elleboog plaatsvinden. Nadien mag er progressief gemobiliseerd worden. Vaak gebeurt dit onder begeleiding van een kinesist.
De totale revalidatie bedraagt meestal een 3 tot 6 maanden.

De kans op succes na een elleboogprothese is groot, zeker wat pijnverlichting betreft. De beweging verbetert meestal ook, maar in mindere mate.

Mogelijke complicaties zoals infectie, wondprobleem, complicatie door de verdoving kunnen voorkomen. Bij elke operatie rond de elleboog bestaat er steeds een kans op een tijdelijk of soms definitief zenuwletsel. Een elleboogprothese zal over verloop van tijd ook verslijten. De gemiddelde levensduur van de prothese is ongeveer 15 jaar.