Mucoïde cyste

Omschrijving

Een mucoïde cyste is een goedaardige zwelling die zich voordoet ter hoogte van het eindgewricht van de vingers.

Ze is goedaardig maar geeft vaak nagelmisvorming en problemen van “openbarsten” waarbij er een gelei-achtige vloeistof vrijkomt.

Klachten

De cyste veroorzaakt een druk op de nagelwortel (die net achter de nagel ligt) waardoor er zich misvormde nagelcellen produceren en aanleiding geven tot een misvorming (groeve) in de nagel.

Oorzaak

De basisoorzaak van deze aandoening is een slijtage van het eindgewricht van de vinger waardoor het lichaam een soort van olie gaat produceren om het gewricht beter te smeren. Deze “olieproductie” is soms wat overvloedig waardoor dit vocht een uitweg zoekt. Deze uitweg is de weg van de minste weerstand, namelijk net achter de nagel en veelal wat aan de zijkant. De cyste zit zelden in het midden op de vinger omdat daar de strekpees vastzit en het vocht daar moeilijk doorheen kan.

Onderzoeken

Naast lichamelijk onderzoek door de chirurg is er vaak geen aanvullend onderzoek nodig. In een aantal gevallen kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Op deze foto worden dan vaak afwijkingen gezien die worden veroorzaakt door slijtage van het eindkootje.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het wegnemen van de cyste onder locale anesthesie. Ook de verbinding naar het gewricht en het kapsel dient weggenomen te worden. Indien de huid over de cyste te dun is, wordt de cyste met overliggende huid weggenomen. Om de wonde dan te kunnen sluiten, moeten we de incisie wat groter maken om de huid te kunnen verschuiven over de wonde.

Nabehandeling

Na behandeling normaliseert de nagelgroei bijna steeds. Het litteken wordt op termijn onzichtbaar, doch in de eerste weken na de ingreep bestaat er lokaal een gevoelige, iets rode en wat verharde huid. Na de ingreep is het bewegen van de vinger direct toegelaten.  Deze dient minstens 10 dagen droog gehouden te worden. Deze cysten kunnen terugkomen, daar de onderliggende oorzakelijke artrose in een niet pijnlijk gewricht (in eerste instantie) niet behandeld wordt.