Teentransfer

Omschrijving

Dit wordt gebruikt om een nieuwe vinger te creëren bij patiënten die een vinger missen door een ziekte, trauma of aangeboren afwijking. Een teentransfer is een complexe ingreep waarbij men de handfunctie wil verbeteren. Vaak is het de bedoeling om de "pinch" greep (het grijpen van voorwerpen tussen duim en een andere vinger) te realiseren. De teen kan dan op de plaats van de duim komen of dienen als vinger waartegen de duim kan duwen. De hele teen, met gewrichten, pezen, bloedvaten, zenuwen en nagel wordt verplaatst. Hiervoor kan, afhankelijk van de situatie, zowel de grote teen als de tweede teen genomen worden.

Wanneer een teen wordt weggenomen, zal de voet minder breed zijn. Indien de tweede teen wordt genomen, zal de ruimte tussen de eerste en de derde teen gesloten worden, zodat dit een goed esthetisch resultaat geeft. Het verwijderen van de tweede teen heeft geen functionele impact op wandelen, lopen of springen.

Nabehandeling

Na de heelkunde volgt een periode van intensieve kinesitherapie en ergotherapie gedurende 2 tot 3 maanden. Het eindresultaat geeft een veel beter functionerende hand maar vaak zijn er toch nog beperkingen bijvoorbeeld met fijne motoriek. De invloed op het stappen is na enige aanpassing geen enkel probleem.