Polscyste

Omschrijving

Een polscyste is een vochtblaasje ter hoogte van de pols dat in verbinding staat met het gewricht en gevuld is met gewrichtsvocht. Dit vocht is helder van kleur en heeft de consistentie van gel. Er is een zwelling te voelen of te zien aan de pols en kan soms pijn veroorzaken. De cyste is goedaardig en kan voorkomen centraal aan de rugzijde van de pols en aan de palmzijde meer naar de kant van de duim.

Klachten

De meeste polscysten zijn pijnloos en veroorzaken weinig of geen hinder. Vaak zijn patiënten ongerust over de aard van de cyste of vinden ze de zwelling onesthetisch. Soms kan de cyste toch hinderlijk zijn en pijn veroorzaken. De pols en vingers blijven soepel.

Oorzaak

In de meeste gevallen is de oorzaak onduidelijk. Sommige mensen zijn gevoeliger om cysten te ontwikkelen. Dan is vaak een onderliggende structurele afwijking zoals bijvoorbeeld laxiteit aanwezig.

Onderzoeken

De diagnose van een polscysten is gewoonlijk gebaseerd op de plaats waar ze zich bevindt en hoe ze eruit ziet. Uw handchirurg kan voorstellen om rx’en of echo te laten nemen om problemen in nabijgelegen gewrichten uit te sluiten. Een NMR kan nuttig zijn bij het vermoeden van een kleine cyste die klinisch (nog) niet zichtbaar is. Deze kleine "occulte" cysten kunnen sneller inklemmen tussen de polsbeenderen en geven vaker pijnklachten.

Behandeling

Polscysten verschillen vaak in omvang en kunnen soms spontaan volledig verdwijnen.

Soms moet men niet meer doen dan wachten tot er veranderingen optreden. Nochtans, als de cyste pijnlijk is, activiteit belemmert of vanuit esthetisch oogpunt onaanvaardbaar is voor de patiënt, kan een behandeling worden aangeraden. De behandeling kan bestaan uit het weghalen van vocht uit de cyste en/of het dragen van een polsband of gips om beweging van hand of pols tegen te gaan. Dit geeft meestal een slechts zeer kortstondig resultaat.

Vaak wordt de cyste heelkundig verwijderd. Het is hierbij belangrijk niet alleen de cyste maar ook de verbinding met het onderliggende gewricht weg te nemen.

6.     Nabehandeling

Als de cyste wordt verwijderd, kan het dragen van een brace of gips worden aangeraden na de chirurgische ingreep. Hoewel chirurgie in het algemeen goede resultaten geeft, kunnen deze cysten soms toch terugkomen. Na de heelkunde bestaat er een periode van licht verminderde beweeglijkheid gedurende ongeveer drie maanden.