Extensorpeesletsel

Omschrijving

Bij een extensorpeesletsel heb je een volledig of gedeeltelijk defect aan de strekpezen van de vingers. Hierdoor kan de vinger of vingers niet meer actief volledig of gedeeltelijk gestrekt worden.

Klachten

Patiënten kunnen een of meerdere vingers niet meer zelf actief strekken.

Oorzaak

Door een verwonding met een scherp voorwerp kunnen één of meerdere strekpezen doorgesneden worden. Ook kan er een gesloten strekpees letsel optreden, waarbij de huid niet beschadigd is, maar de pees wel gescheurd is. Dit kan gebeuren bij patiënten met reuma of artrose van de hand of pols. Ook na een polsfractuur wordt al eens een spontane ruptuur van de strekpees van de duim gezien.

Onderzoeken

Aan de hand van de plaats van de wonde en de diepte van de wonde kan de arts inschatten of een strekpees al dan niet mee geraakt is. Verder klinisch onderzoek zal dan uitwijzen of er inderdaad een onmogelijkheid is tot het actief strekken van de vinger(s) of pols. Tevens wordt bekeken of er geen begeleidende gevoelsstoornissen zijn. Eventueel wordt er een röntgen foto gemaakt om een onderliggende oorzaak op te sporen.

Behandeling

De gescheurde of doorgesneden strekpees kan niet vanzelf genezen. De pees dient gehecht te worden. Dit wordt best binnen de week ingepland. Indien de pees te ver is terug getrokken en niet meer aan elkaar kan worden gezet, zal er gekozen worden voor een zogenaamde peestransfer. Hierbij zal een andere pees gebruikt worden om de uitgevallen peesfunctie over te nemen. Een peestransfer wordt ook regelmatig gedaan bij spontane rupturen omdat de kwaliteit van de pezen vaak niet goed genoeg meer is om ze terug aan elkaar te hechten.

Nabehandeling

Na de operatie zal er een gipsspalk gegeven worden. Na enkele dagen wordt deze vervangen door een oefenspalk op maat die de gehechte pezen beschermt tegen uitrekken en scheuren maar toch al mobilisatie toelaat. Dit is meestal voor een 4-tal weken. Intussen zal er ook al gestart worden met voorzichtige en progressieve mobilisatie bij een kinesist.

De meest voorkomende complicatie is het ontstaan van verkleving. Hierdoor kan de vinger niet volledig gestrekt of geplooid worden. Soms wordt er geopteerd om de pees opnieuw los te maken, soms moet men de beperking aanvaarden.

Kleinert spalk