Flexorpeesletsel

Omschrijving

Door een scherpe verwonding met glas of een mes kunnen één of meerdere buigpezen doorgesneden zijn. De pees kan volledig of gedeeltelijk door zijn. Er kan ook een peesletsel ontstaan zonder dat er een wonde aanwezig is. Hierbij is de pees dan afgescheurd van zijn aanhechtingsplaats (Jersey vinger). Een letsel van de buigpezen van de hand zijn ernstige letsels die een zeer nauwgezette heelkundige behandeling alsook handtherapeutische nabehandeling vereisen.

Klachten

Een onvolledige of afwezige mogelijkheid om de vinger(s) te buigen. Wanneer de pees niet volledig over is, kunnen de vingers nog worden gebogen maar vaak met pijn.

Oorzaak

Meestal ligt een acuut trauma aan de oorzaak: een scherpe doorsnijding of een plotselinge ruk aan de vinger.

Onderzoeken

Een goed klinisch onderzoek is nodig. Hierbij moet men nagaan of de pees volledig door is of gedeeltelijk en of er 1 of beide plooipezen van één vinger beschadigd zijn. Ook moet er nagegaan worden of er begeleidende gevoelsstoornissen zijn, aangezien de zenuwen zeer dicht tegen de pezen liggen.

Behandeling

Een pees groeit niet vanzelf terug aan elkaar. Daarom moet elk letsel steeds geopereerd worden. Hierbij worden de twee uiteinden terug aan elkaar gehecht. Een buigpees van de vinger kan, afhankelijk van de plaats waar deze doorgesneden werd, ver terugtrekken en soms moet één deel van de pees gezocht worden in de hand of aan de pols. Wanneer de pees dicht aan zijn aanhechtingsplaats op het bot beschadigd werd, wordt de pees terug gefixeerd op het bot met een botanker.

Nabehandeling

Na afloop van de operatie krijgt u een gipsspalk, u start na enkele dagen direct met de handrevalidatie. Dan wordt er een oefenspalk op maat gemaakt, waarin de gehechte pees beschermd wordt maar toch al bewogen kan worden. Het is een intensief oefenprogramma waarbij u begeleid wordt door een handkinesist. De totale revalidatie is minstens 3 maanden.
Ondanks intensieve therapie kunnen er na dergelijke ingrepen toch verklevingen ontstaan waardoor de vinger niet volledig kan buigen en/of strekken. In overleg met de arts zal er beslist worden of bijkomende ingrepen of verdere revalidatie zinvol is.

De richtlijnen in verband met de revalidatie dienen erg strikt opgevolgd te worden. Het is belangrijk nauw samen te werken met de handtherapeut en de chirurg om de behandeling goed te begrijpen en volgens een strikt schema te werken. De gehechte pees kan losschieten indien de hand te snel gebruikt wordt of indien de therapeutische richtlijnen niet gevolgd worden. Bovendien kan de therapie, behalve het terugwinnen van vingerbewegingen na een peesverwonding, ook de littekens helpen verzachten en de grijpkracht helpen opbouwen.

Kleinert spalk