Smalle hand

Omschrijving

Soms komt het voor dat na een ongeval een vinger niet meer te redden is. Om functionele redenen en voor een snellere revalidatie is het dan vaak beter een “smalle hand” te creëeren. Hierbij wordt de vinger samen met het middenhandsbeen verwijderd. De hand wordt dus smaller maar in tegenstelling tot een amputatie sluiten de resterende vingers mooi aan waardoor dit functioneel goed is en esthetisch minder opvalt dan een ontbrekende vinger.

Symptomen

Het missen van een (gedeelte) van de vinger is onhandig, met name bij het vasthouden van kleine voorwerpen. Deze vallen vaak op de grond door de spatie die ontstaan is door de amputatie. Bij een amputatie van de wijsvinger ontstaat er moeite met de zogenaamde pincet greep.

Behandeling

Tijdens de operatie wordt de amputatiestomp verwijderd, samen met het middenhandsbeentje. Het is afhankelijk van welke vinger er is geamputeerd of er een zogenaamde straal transpositie noodzakelijk is.

Nabehandeling

Het grote voordeel van deze ingreep is een snelle start van de revalidatie. Deze kan onmiddellijk gestart worden, zowel actief als passief zodat de hand snel weer functioneel is.